Puolentoista vuoden Matkalle Meripohjolassa lähti suoraan Kalajoelta 100-vuotisjuhlista joukko kirjoittamaan matkailun uutta kertomusta. Se on kertomus vetovoimasta, joka näkyy kauas. Se on kertomus luottamuksesta ja luovuudesta. Se on kertomus menestyksekkäästä yhdessä rakentamisesta. Se saa matkailijat tulemaan, viihtymään ja viipymään.

torstai 29. marraskuuta 2012

Elämyksellinen ruoka Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla

Elämyksellinen ruoka Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla

Tausta: Pohjoismaiden vanhin ja suurin kansanmusiikkijuhla Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 8.-14.7.2013 jo 46. kertaa. Luvassa on jälleen satoja konsertteja, tuhansia esiintyjiä, musiikkia, tanssia, työpajoja, puskasoittoa ja vapaata jamittelua.

Kansanmusiikkijuhlien ruokapalvelut toimii kolmella konseptilla:
  • Festivaaliravintola (ruokaravintola sekä yleisölle että esiintyjille)
  • Kahvila (keskeisellä sijainnilla oleva pihakahvila festivaalialueella)
  • Ulkopuoliset ruokamyyjät (lisätarjontaa, merkityksellistä erityisesti ilta-aikoihin)

Haluan tuotekehitystyössäni luoda konseptin, jolla ruokahetket festivaaleilla muuttuvat elämyksellisiksi ja liittyvät aidosti kansanmusiikkijuhlien viitekehykseen. Pilotoin hankkeen jo kesän 2013 kansanmusiikkijuhlilla saadakseni ensi käden informaatiota jatkokehittelyyn.

Tavoitteenani on, että syöminen tai kahvilla käyminen festivaaleilla on elämyksellinen ja yhteisöllinen kokemus, eikä pakollinen suoritus. Ruokailusta tai kahvilla käymisestä jää hyvät muistot, ja hetken tunnelmat leviävät tarinoina suullisesti ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ne tuovat tulevaisuudessa juhlille uusia kävijöitä ja käyttäjäryhmiä, ja parantavat nykyisten kävijöiden kokemuksia. Keskeisiä asioita hyvän palvelukokemuksen saavuttamiseksi - ja samalla tuotekehitystyöni tehtäväkokonaisuuksia - ovat:

- ruokapalveluiden fyysisten puitteiden kehittäminen niin, että ne tarjoavat visuaalisen, auditiivisen ja tunnelmallisen kokemuksen, ja heijastavat kansanmusiikkijuhlien arvoja
- ruoka itsessään niin, että se on erityisen hyvä, sopii viitekehykseen ja arvoihin sekä noudattaa kokonaisvaltaista ideaa lähiruuasta (paikallisten tekemää paikallista ruokaa perinteisellä tavalla)
- palvelukulttuurin kehittäminen ja peruskäytänteiden dokumentointi kirjalliseen muotoon
- viestinnän ja kaupallistamisen kehittäminen siten, että tavoitteet (ja ensimmäiset tulokset) saadaan näkyviin jo pilottivaiheessa
- ruokailukokemuksen vahvistaminen ohjelmallisella sisällöllä.

Huomioin työssäni luonnollisesti myös turvallisuuden ja lainsäädännön. Yhteistyökumppaneiksi suunnittelun tueksi ja palvelun toteuttamiseen tavoittelen ennen kaikkea muita maakunnallisia ja alueellisia toimijoita.

Tuotekehitystyön tekijä
Kuva: Ulla Nikula
Olen Kaustisen kansanmusiikkijuhlien (Pro Kaustinen ry:n) tuottaja-toiminnanjohtaja Sini Keränen. Lähtökohtia tuotekehitystyölleni ovat käytänteiden luominen ja vahvistaminen uuden tapahtumatuotanto-organisaation alkutaipaleella, tapahtuman palvelukokonaisuuden kehittäminen sekä asiakaskokemuksen parantaminen.

Ruokapalveluiden elämyksellistäminen valikoitui kehityskohteekseni ennen kaikkea siksi, että se on aiheena kiinnostava ja ajatuksia herättävä, ja ruoka ylipäänsä olennainen osa festivaalikokemusta. Haluan myös kiinnittää erityistä huomiota siihen, että palvelusta viestitään selkeästi - standardi ylittyy jo sillä, että ruoka on lähiruokaa tai kahvi reilua, ja sekin on jo kertomisen arvoista!

Itse kymmenisen vuotta kasvissyöjänä ja viimeiset kaksi vuotta kokonaan vegaanina eläneenä olen ehdollistunut siihen, että ruokapalvelujen saavutettavuus ei ole itsestäänselvyys. Siksi aihe on minua myös henkilökohtaisesti kiinnostava.

1 kommentti:

  1. Hei, loistava aihe ja hyvin suunniteltu projekti. Näin luodaan uutta ja erilaista. Minä kiinnittäisin erityistä huomiota designiin, siis visuaaliseen ilmeeseen, ruokaan ja asetelmiin. Näiden harmonia luo kokonaisuuden.

    Hieno juttu.
    Terv. K.M.

    VastaaPoista